Konstant tinnitus försvinner plötsligt för en av fem (2023)

  • Rebecka Wållgren

Publisert:

Konstant tinnitus försvinner plötsligt för en av fem (1)

Tinnitus kan vara oerhört tufft at leva med. Men för vissa försvinner faktiskt de plågsamma ljuden.

– För en av fem så försvinner konstant tinnitus. Men det händer tyvärr inte för alla, det är det som är problemet, säger forskaren Christopher Cederroth som själv lever med tinnitus och ägnar sin forskning åt samma ämne.

Följ Wellness på Instagram

Vad är tinnitus?

– Tinnitus är något som hjärnan skapar som en kompensering för frekvenser som skadats i örat. Det är fantomljud. Precis som man kan känna fantomsmärtor om man amputerat en hand fungerar tinnitus på samma sätt. Har man höga frekvenser som är skadade så blir hjärnan hyperaktiv och genererar det där ljudet. Men örat är bra på att återhämta sig så om man får tinnitus efter en konsert till exempel så kan nerverna ofta efter ett par dagar förmedla ljud igen. Hjärnan behöver då inte kompensera för saknade ljud längre, säger Christopher Cederroth som är forskare på institutionen för fysiologi och farmakologi, Karolinska Institutet.

Vilka olika typer av tinnitus finns det?

– Många upplever det som kallas för tillfällig tinnitus. Det får ungefär 15 procent av befolkningen. Det är typiskt för unga som går på konsert eller klubb och utsätts för starka ljud. De kan få tillfällig tinnitus som kan vara över natten eller ett par dagar och sedan försvinner det. Det här är ett tecken på att örat har skadats på något sätt. Ju oftare du hör det här tillfälliga pipet ju större är risken att det blir kroniskt.
8 procent av befolkningen har konstant tinnitus. För en del går det här att hantera men för 1 av 5 av dessa som har ett konstant ljud är det ohanterbart och det kallas då svår tinnitus. Svår tinnitus har cirka 1,5 procent av Sveriges befolkning.

Konstant tinnitus försvinner plötsligt för en av fem (2)

Varför får man tinnitus?

– Det finns få studier som har undersökt det här men man vet att det är associerat med hörselnedsättning. Så exponering av höga ljud som explosioner, musik eller arbetsrelaterade starka ljud kan orsaka tinnitus. Även upprepade öroninflammationer hos barn samt spända käkar eller tandproblem ökar risken för tinnitus. I våra studier har vi även sett att svår tinnitus har en genetisk influens. Det är lite som med covid, det är många som kan få covid men bara ett fåtal som får allvarlig covid, det är också genetiskt betingat.

Hur låter ljudet?

– Det finns flera olika sorters ljud. Ofta handlar det om en ton, ett brus eller ett visslande ljud. En del får mer knarrande ljud. Det finns även värre ljud som naglar mot en griffeltavla.

(Video) 2% of People Have Heard "The Hum" ...Have You?

Kan konstant tinnitus någonsin försvinna?

– Vi har gjort stora studier på detta, de är inte publicerade än men vi har vi sett att för en av fem så försvinner faktiskt konstant tinnitus. Vi vet inte varför. Men det händer tyvärr inte för alla, det är det som är problemet. Ett annat problem är att det inte finns någon behandling. Den enda metoden som anses vara accepterad är KBT-terapi.

Om man googlar får man upp ganska många förslag på metoder ...

– Det får man. Akupunktur, vitaminer, piller. Allt det är fejk. Det finns inga ordentliga studier på det där, det finns inga bevis alls. Men tinnitus har en placeboeffekt så bara genom att träffa expert eller läkare kan man känna sig bättre. Därför behövs det väl utformade studier för att avgöra om ett läkemedel påverkar tinnitus eller inte.

Fungerar cochlea-implantat och hörapparater?

– Precis som då folk med tillfällig tinnitus blir av med ljudet när nerverna återhämtat sig så kan hörapparat eller cochlea-implantat hjälpa hörseln och då även ta bort tinnitus. Cochlea-implantat får man dock bara om man är döv. Att göra den här operationen förstör den normala hörseln och det vill du inte göra på en person som inte redan är döv. Hörapparater ges ofta till äldre som har en så stor hörselnedsättning att de inte kan komminucera med alla. För vissa som fått hörapparat så har även deras tinnitus försvunnit eller minskat. Men det här är enstaka rapporter, det finns inga bra evidens på det här än.

https://app.tipser.com/pos/inventory/5f60a95e92865f0001fe6e18

Är ljudterapin Notch Therapy en effektiv metod?

– I Tyskland är det en godkänd behandlingsmetod men det är det inte i Sverige. Forksarna menar att det inte finns tillräckligt med bevis för den här metoden. Men det fungerar så att man lyssnar till musik och ljud där frekvenserna som ligger runt ditt tinnitusljud har klippts bort. Idén är att man stimulerar alla frekvenser runt om tinnitus-tonen. De här frekvenserna kommer då att hämma aktiviteten i notch-regionen inklusive din tinnitus. Vill man testa det finns det sajter och appar där man kan prova, med det är enbart dem som hör en ton som kan ha nytta av det.

Kan man få tinnitus av viss medicin?

– Ja, det finns mediciner som kan orsaka både dövhet och hörselskador. Och eftersom hörselskador hör ihop med tinnitus så kan de här medicinerna även orsaka tinnitus. Det är en specifik antibiotika, aminoglykosid, som kan orsaka detta. Även läkemedlet cisplatin som är vanligt hos cancerpatienter kan orsaka hörselnedsättningar och tinnitus.

Kan stress förvärra tinnitus?

– Ja, de som har perioder med hög stress och ångest kan få förvärrad tinnitus. Även spända käkar kan förvärra ljudet. Är man stressad biter man ju ofta ihop käkarna. Käkarna hänger i sin tur samman med muskler i nacken och spänningar i nacken är en annan orsak till tinnitus. Så allting som har att göra med nacken och käkarna är viktiga bidragsfaktorer till svår tinnitus. Om det är stressrelaterat eller om det är probem med själva musklerna är oklart.

Hur kommer det sig att nacken och käkarna är viktiga faktorer?

– Det finns forskning som visat att nerverna i nacken och käken är sammankopplade med hörselsystemet och de kan modifiera svårighetsgraden av tinnitus. Så det är rimligt att om du har problem i käken och spänningar i nacken så kan det vara sammankopplat med dina skador i hörselsystemet.

– Det finns forskare som försöker skapa nya behandlingsmetoder där man stimulerar nackens nerver samtidigt som man stimulerar hörseln. Studier på det här har redan visat goda resultat men det är ingen godkänd behandling än. Vi behöver mer forskning.

Hur påverkar svår tinnitus livkvaliteten?

– Folk som har svår tinnitus lider ofta av depressioner, stress, ångest. Det finns även en ökad risk för självmordsförsök. Vi har visat genom studier att många som har tinnitus även är ljudkänsliga. De kan inte gå på bio, konserter, restauraranger, så deras sociala blir väldigt påverkade. Många med svår tinnitus kan heller inte arbeta mer då de inte kan fokusera. De får gå på sjukpension. Men eftersom det inte finns något objektivt sätt att mäta tinnitus kan det vara svårt att få sjukpension.

Tar vi tinnitus på tillräckligt stort allvar?

– Nej! Alla tror att det är ett symptom på ett problem. De som har svår tinnitus anses inte ha en sjukdom. När vi kom fram till att svår tinnitus kunde vara ärftligt var det många som inte ville tro på det eftersom tinnitus i åratal bara har setts som ett symptom. Men vår tro är att de som har svår tinnitus har något neurologiskt fel och de har en sjukdom. Vi försöker verkligen ändra definitionerna av tinnitus. Vi kan inte prata om det som ett litet problem som inte är allvarligt.

Hur undviker man tinnitus?

– Det finns mycket mer medvetenhet nu är för tjugo år sedan men många får tinnitus ändå. Skydda dina öron med öronproppar när du exponeras för starkt ljud. Och för dem som har konstant tinnitus är det bra att försöka sänka stressnivåerna och hitta sätt att hantera sin ångest.

Vad forskar du kring just nu?

– Vi försöker förstå mer av den genetiska delen av tinnitus. Ju mer den ökar i allvarlighetsgrad, ju mer genetisk blir den. Vi undersöker även objektiva sätta att mäta tinnitus. Det är väldigt viktigt för oss. Kan mäta tinnitus utan att fråga patienten kommer det att förändra mycket. Inte bara för dem som behöver sjukpension utan även för dem som vill ha behandling.

– Om läkemedelsbolagen vet att de kan mäta tinnitus med något kan de även uppskatta en behandlings effekt. Just nu förlitar man sig på frågeformulär men det är inte tillförlitligt. Man får många falska positiva resultat. Läkemedelsbolagen vill inte spendera en massa pengar på mediciner och behandlingar om de inte är säkra på att de kan mäta det här i framtiden. Så om vi kan skapa något som är tillförlitligt kan det ändra hela spelplanen för tinnitus.

Så fungerar KBT-terapi som behandling

Suzan Mobarke Hall är psykolog och har behandlat flera tinnitus-patienter med KBT terapi.

Konstant tinnitus försvinner plötsligt för en av fem (3)

Hur går den här typen av terapi till?

– Det finns två delar. Det ena handlar om att jobba med acceptans. Att komma till insikt om att det här kan vara kroniskt och att jobba med acceptansstrategier kring det. Acceptans handlar inte om att ge upp och acceptera läget utan det handlar om att fundera på vad du kan kontrollera och vad du inte kan kontrollera sett till din tinnitus. Du kanske inte kan kontrollera att du hör ett ljud eller hur pass högt det låter men det du kan göra är att ägna dig åt aktiviteter som göra att det där ljudet hamnar lite grann i bakgrunden. Fortsätta umgås med vänner, träna, fortsätta titta på TV och så vidare.

– Det andra är att utsätta sig för situationer som du undviker för att du tror att din tinnitus ska bli värre. Utsätt dig och se vad som händer. Stämmer orostankarna? Blir det värre eller är det orostankarna som gör att det blir värre? Sitter man hemma på grund av sin tinnitus och undviker sociala situationer som att gå på konsert kan det många gånger vara så att man hör ljudet starkare och att det begränsar ens sociala liv och då blir ångesten kring det värre.

Följ Wellness på Instagram

https://app.tipser.com/pos/inventory/5f60a95e92865f0001fe6e18

(Video) What hallucination reveals about our minds | Oliver Sacks

Redaktionens val

  1. SJUKDOMAR OCH BESVÄRLindra hostan – läkaren om det enda som fungerar
  2. SÖMNSå påverkar sömnen risken för diabetes och hjärtsjukdom
  3. HÄLSAAgnes Wold reder ut bakteriemyter – och sanningar

(Video) 2022 LÅNG r/MaliciousCompliance Compilation #002

Utforska Wellness

HälsaStress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
KostHur vill du äta? Läs om de senaste rönen
UnderlivSjukdomar, symtom och behandling – allt för ett underliv i balans
SexOm lust som försvinner och om lust som exploderar, om självkärlek – och kittlande tips
HoroskopVad säger ditt stjärntecken om dig?

Om skribenten

  • Konstant tinnitus försvinner plötsligt för en av fem (29)Rebecka Wållgrenär reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem.Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

FAQs

Kan tinnitus komma och gå? ›

Tinnitus är ett distraherande ljud som bara du kan höra. Tinnitus beskrivs bland annat som ringande, surrande, tjutande, klickande eller väsande ljud. Det kan höras konstant eller komma och gå.

Kan tinnitus försvinna av sig själv? ›

Det finns ingen behandling som tar bort tinnitus. Behandlingen går i stället ut på att lindra besvären och förbättra upplevelsen av de besvärande ljuden. De flesta som får tinnitus blir bättre av sig själva eller efter att de har fått behandling. Hur behandlingen är organiserad varierar mellan olika regioner.

Hur länge brukar tinnitus sitta i? ›

Vad gäller tinnitus så kan den vara tillfällig och övergående eller bli permanent. Det vanligaste är att den går över. Det är väldigt individuellt hur länge din tillfälliga tinnitus varar. Det kan gå över på någon dag eller försvinna när ditt öra läkts vilket kan ta upp till ett halvår.

Har man tinnitus hela livet? ›

Ibland pågår tinnitus under flera månader, och hos somliga under hela livet ‒ då kallas det för kronisk tinnitus. Det finns inte någon objektiv metod för att mäta ljudet vid tinnitus och variationen är stor mellan individer. Ljudet kan upplevas ensidigt, i ett öra eller dubbelsidigt, i båda öronen.

Kan tinnitus komma från nacken? ›

Även spända muskler i nacke och axlar kan orsaka tillfällig tinnitus. Det är väldigt individuellt hur man upplever sin tinnitus. Ljudet beskrivs ofta som en högfrekvent ton eller brus men ljudupplevelserna kan variera. Det kan upplevas som allt ifrån en surrande insekt till en cirkelsåg.

Kan tinnitus vara cancer? ›

Om tumören finns i hörselnerverna kan den till exempel orsaka sämre hörsel, tinnitus eller att du upplever ljud annorlunda. Ett ökat tryck i huvudet kan orsakas av att tumören sitter i vägen för vätskan som cirkulerar runt hjärnan och i hjärnans hålrum (likvor).

Vad triggar igång tinnitus? ›

Cirka 2-3 procent har svåra besvär av tinnitus, vilket kan leda till koncentrationsproblem, sömnsvårigheter och oro. Tinnitus är ett symptom, inte en sjukdom, som kan bero på flera saker: hörselskador, buller, stress, olika sjukdomar, läkemedel med mera.

Kan massage hjälpa mot tinnitus? ›

Om din tinnitus beror på att du belastat kroppen fel eller att du har ont någonstans, är det viktigt att man behandlar just det området. Se till att du minskar eventuella muskelspänningar i nacke, axlar och käkar. Avslappning, massage, övningar, träning, motion och akupunktur kan hjälpa.

Hur påverkar tinnitus hjärnan? ›

Vid minskad signalaktivitet till hjärnan kan en ökad aktivitet i hörselsinnet och i hjärnbarkens hörselcentrum uppkomma. Det är tämligen vanligt att man vid tinnitus inte kan påvisa någon hörselnedsättning. Överkänslighet för starka ljud, s k hyperacusis, är vanligt hos dessa patienter.

Är tinnitus psykiskt? ›

Det finns oftast en koppling mellan debuten av tinnitus och tillfällig eller permanent hörselskada, oftast orsakad av buller. Men de som utvecklar ett svårt lidande har i regel en ångest- eller depressionssjukdom i botten.

Kan tinnitus påverka minnet? ›

Så mycket som en femtedel av Sveriges befolkning är drabbade och 90 procent har även hörselpåverkan. Personer med tinnitus upplever ofta att de har svårt med kognitiva prestationer som att behålla koncentrationsförmågan vilket påverkar arbetsminnet.

Hur börjar Ménières sjukdom? ›

Det mest typiska symtomet vid Ménières sjukdom är att symtomen från öronen varierar. Ibland hör du sämre och har mycket tinnitus, ibland är hörseln bra och du har ingen tinnitus. De flesta som har sjukdomen har en ganska lindrig form med enstaka yrselanfall. Oftast börjar besvären i 40-årsåldern, ibland senare.

Hur känns en tumör i örat? ›

Symtomen kan vara ensidig hörselnedsättning, ensidig tinnitus och balansproblem eller yrsel. Tumörer som växer gör det oftast under en period på flera år, men det kan variera. I Sverige upptäcks cirka 250 fall per år. Om tumören blir stor skapas ett tryck på hjärnstammen som kan bli livshotande om den inte tas bort.

Vad är neurologisk tinnitus? ›

Det orsakas av olika rubbningar som påverkar hur hjärnan bearbetar ljud. Du kan känna yrsel och illamående om du har neurologisk tinnitus. Somatisk tinnitus är en typ av tinnitus som typiskt är relaterad till fysiska rörelser och beröring. Det kan orsakas av muskelsammandragningar i örat eller nacken och liknande.

Kan man träna bort tinnitus? ›

Spända muskler kan påverka tinnitus. Lär dig avslappningsövningar som du kan göra hemma. En del tycker till exempel att yoga hjälper. Vid besvär med muskelspänningar, värk i leder och skador kan en sjukgymnast lära dig övningar och ge råd och tips om hur kroppen kan bli mindre spänd.

Kan sus i öronen vara högt blodtryck? ›

Detta därför att symptomen ofta är kopplade till förändringar i blodcirkulationen. Några ytterligare symptom kan vara huvudvärk, yrsel, synpåverkan och hörselnedsättning. Man bör söka hjälp om man upplever pulserande tinnitus. Bland annat kollar man alltid blodtrycket för att få ledtrådar.

Har jag tinnitus test? ›

Hörseltestaren – HRFs gör-det-själv-test

Det mäter din förmåga att uppfatta tal i brus och ger dig en indikation på om du hör normalt eller sämre än normalt, och om det är dags att kontakta hörselvården eller öronläkare för en hörselundersökning.

Kan tinnitus påverka balansen? ›

Det orsakas av olika rubbningar som påverkar hur hjärnan bearbetar ljud. Du kan känna yrsel och illamående om du har neurologisk tinnitus.

Kan tinnitus vara permanent? ›

Tinnitus kan upplevas som ett ringande, surrande eller väsande ljud och kan vara tillfälligt eller permanent. Alla som lider av tinnitus upplever ljuden och besvären olika. Man uppskattar att 80 % av alla personer som lider av tinnitus också har någon grad av hörselnedsättning.

Kan män ha hjärntumör utan symtom? ›

Symtomenhjärntumör beror på var tumören ligger, hur stor tumören är, vilken typ av vävnad den består av och på vilket sätt och hur snabbt den växer. Tumörer av olika slag kan förorsaka liknande symtom. Det finns inget symtom som skulle vara typisk enbart för hjärntumörer.

Hur jag upptäckte min hjärntumör? ›

För att se om det finns en tumör och var den sitter behöver skallen röntgas vilket görs med så kallad datortomografi eller magnetkamera. Möjligheterna att bota en hjärntumörsjukdom beror på vilken typ av tumör man har, hur stor den är och var i hjärnan tumören växer.

När blir tinnitus värre? ›

Du har ihållande besvär med tinnitus som förvärras vid stress, muskelspänning, oro och/eller ångest. Dina besvär med tinnitus skapar så pass mycket besvär att du får svårt att koncentrera dig, blir irriterad, känner dig deprimerad eller får sömnproblem.

Kan man sjukskriva sig när man har tinnitus? ›

Vägledning om sjukskrivning vid olika situationer

Vid tinnitus, andra grad rekommenderas sjukskrivning på heltid upp till 2 månader medan behandlingen påbörjas. Därefter partiell sjukskrivning i avtagande grad i ett halvår. Vid tinnitus, tredje grad rekommenderas sjukskrivning på heltid upp till 12 månader.

Kan stress påverka tinnitus? ›

Stress påverkar tinnitus

Det är viktigare än sådant som man brukar koppla ihop med att någon drabbas av tinnitus, som nedsatt hörsel och överkänslighet för ljud. Andra studier visar att de som har högre nivå av emotionell utmattning har det svårare att höra tal i bullrigare miljöer.

Kan tinnitus ge demens? ›

Demenssjukdomar breder ut sig och är ett hot mot folkhälsan. Forskning har visat att det finns en länk mellan sjukdomen och hörselproblem.

Hur är det att leva med tinnitus? ›

Ett stort antal personer i Sverige upplever att tinnitus inverkar på deras mående, sömn, koncentrationsförmåga och livskvalitet. Ljudet kan uppfattas störande i ett flertal situationer och ljudmiljöer såsom i tystnad, vid restaurangbesök eller vid samtal.

Kan tinnitus orsaka trötthet? ›

Tinnitus förvärras vid stress, ångest, depression, sömnbesvär. Tinnitus kan också ge sömnbesvär, okoncentration, trötthet.

Kan antidepressiva hjälpa mot tinnitus? ›

Patienter med svår tinnitus är ofta deprimerade. Antidepressiva läkemedel kan hjälpa, inte bara mot den djupa nedstämdheten utan också mot det obehagliga ljudet. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin. Två procent av alla vuxna lider av svår tinnitus.

Hur ser senaste forskningen ut gällande tinnitus? ›

Tinnitus förvärras

Här visade forskarna att personer med tillfällig tinnitus har en förhöjd risk att senare drabbas av konstant tinnitus, särskilt om besvären återkommer ofta. Dessutom fann studien att hos de som redan upplever konstant tinnitus är sannolikheten hög att besvären består.

Kan stress ge lock för öronen? ›

Även tinnitus har ett starkt samband med långvarig stress och utmattning. Hela 32 procent av de arbetande svenskarna har någon form av hörselproblem, visar forskningen. Det är vanligare hos dem som exponeras för olika former av stress och/eller sover dåligt. Dessutom fanns ett starkt samband mellan stress och tinnitus.

Kan män få tinnitus av Vaxpropp? ›

Ibland kan vaxpropp ge svårare symptom exempelvis yrsel eller att det piper i örat, så kallad tinnitus. Om du har mycket öronvax men inte lider av det behöver du inte göra något.

Vad är en drop attack? ›

Ett sällsynt förekommande problem i sena stadier av sjukdomen kan vara s k "drop attacker" eller Tumarkins otolitkris. Därvid förloras muskeltonus och den drabbade kan plötsligt falla till marken utan föregående varning och utan medvetandeförlust.

Kan tinnitus variera? ›

Tinnitus kan ha olika karaktär och varierar ofta över tiden. Vanligt är att ljudnivån ökar vid stress. Ljudets karaktär och lokalisation är beroende av uppkomstmekanismen. Vid bullerskada och presbyacusis är ett bredbandigt brusljud vanligt.

Hur vet man om man har fått tinnitus? ›

Tinnitus är ett surrande, väsande, tjutande eller klickande i öronen som bara du kan höra. Typen och intensiteten av ljudet varierar från person till person och du kanske hör olika ljud från gång till gång. Det kan uppfattas som ett ihållande tjutande ljud, ett låg ton eller till och med en skiftande ton.

Kan tinnitus bli värre av höga ljud? ›

Du ska inte utsätta dig för starka ljud, men undvik att använda öronproppar för jämnan – då kan du bli känsligare för ljud. Dessutom hör du din tinnitus mer. Det finns de som helt blir av med sin tinnitus när de får cochleaimplantat, men det finns också exempel på att det blir värre.

Kan spända muskler ge tinnitus? ›

Lotta Fredholms intressanta artikel om tinnitus tar bara i yttersta förbigående upp en vanlig form av tinnitus – den så kallade somatosensoriska. Denna form av tinnitus anses ha samband med spänningar i tuggmuskler, käkleder, nacke och skuldror. Ofta kan då ljudet variera, till exempel vid rörelser av käkarna.

Är alla typer av pipande ljud i öronen tinnitus? ›

Tinnitus är när du ofta eller hela tiden hör ljud, till exempel sus i öronen eller en högt pipande ton, som inte någon annan hör.

Kan män få ersättning för tinnitus? ›

Har du något intyg som styrker att du har tinnitus? Det kan vara bra. Ansök om ersättning hos ditt försäkringsbolag och invänta deras bedömning om du har rätt till ersättning eller inte. Hoppas du känner att du fick svar på din fråga annars är du välkommen att ställa en ny fråga till oss!

Är det farligt att ha tinnitus? ›

Tinnitusljudet i sig är oftast helt ofarligt, men besvären som tinnitus orsakar kan vara riktigt jobbiga. Vanliga konsekvenser är till exempel sömnsvårigheter, koncentrationsproblem, oro och ångest, ljud överkänslighet, socialisolering, nedstämdhet, irritation och svårigheter att höra.

Hur utreder man tinnitus? ›

Du kan exempelvis uppleva ett tjutande, susande, pysande, metalliskt eller brummande ljud i örat. Styrkan på ljudet kan också variera från ett svagt bakgrundsljud som endast blir påtagligt i en tyst miljö, till ett högt ljud som låter mer än yttre ljud i din omgivning.

Videos

1. 교통사고 58강. 충돌, 교통사고 후유증의 원인과 치료. Cause and treatment of crash events, traffic accident aftereffects.
(제3의학 혈류디자인)
2. Forskningens dag 2022
(Faculty of Medicine Lund University)
3. Common Relationship Problems, and How To Solve Them?
(Alisa Abdullaeva - Harmony In Relationships!)
4. Shanghai Yuuki(上海遊記) 1-10 Ryunosuke Akutagawa (Audiobook)
(Sarah4U)
5. Social Justice Warrior
(Ortanca Çocuklar)
6. THE DEVIL'S LOST BABY ALLA SERIEN PARANORMALA HÄNDELSER I EN VIDEO
(강한 대한민국)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated: 04/17/2023

Views: 5990

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.